by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
11:59
5
komentarze
Niezwykle lekkie, puszyste, a co najważniejsze bardzo łatwe do wykonania ciasto. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem biszkoptów, a masa wymaga kilku minut i gotowe :). Składniki na placek nr 1:
8 białek
1 szk cukru kryształu
1 szk mąki
3 łyżki maku sypkiego, znajdziecie go na stronie www.Skworcu.pl
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Całość lekko wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut.
Składniki na placek numer 2 :
2 jajka
8 żółtek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka dobrze ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut. Upieczony placek przekroić na 2 części lub upiec 2 osobne placki.
Krem z bitej śmietany - składniki:
3/4 l śmietany kremówki
2 galaretki wiśniowe
1/2 litra wody
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze ubić śmietanę i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Krem podzielić na 2 części.
Wygląda naprawdę świetnie! Uwielbiam przekładańce :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, kilka warstw, czary mary i składanie :)
UsuńRobiłam to ciasto - to receptura siostry Anastazji, a ja bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja bardzo lubię jej przepisy! , sprawdzone i pyszne :)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń