piątek, 9 czerwca 2017

Tarta z serami kozimi, cukinią i pomidorkami

Dla wielbicieli kozich serów. 









Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • musztarda
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 100 g startego twardego sera koziego
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • 10 kolorowych pomidorków
  • rolada z koziego sera z pleśnią
  • 1 cukinia
  • sól
  • tłuszcz do formy

     

     

    Przygotowanie

      Warzywa umyłem , osuszyłem. Pomidorki pokroiłem na pół, ser na małe kawałki.
    Cukinię ze skórką przeciąłem wzdłuż na pół i pokroiłem w cienkie plasterki, blanszowałem 3 minuty w osolonym wrzątku, osączyłem, osuszyłem.
    Natłuszczoną formę żaroodporną wylepiłem ciastem, posmarowałem musztardą. Ułożyłem na cieście cukinię.

    Jajka wymieszałem ze śmietaną, tartym serem, solą i pieprzem, wylałem na ciasto.
    Na wierzchu rozłożyłem pomidorki i krążki rolady koziego sera. Zapiekałem 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem posypałem listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz