gnocchi

 

 

 

 

gnocchi

 

 



Przepis na gnocchi (czytaj niokki) kluski ziemniaczane, odpowiednik naszych kopytek.

Gnocchi możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych.

Prążkowany wzór możemy nadać im przyciskając kawałki ciasta do widelca ( na moim InstaStory pokazywać mini instruktaż) – dzięki nim na nierównej powierzchni będzie lepiej zatrzymywać się sos.

Gnocchi pyszne są solo albo podane w sosie bolońskim czy sosie pesto.

 

 

PRZEPIS NA GNOCCHI

Składniki na gnocchi:

1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al.

ok 250g mąki pszennej – oryginalnie włoskiej typ 00 (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków)

1 jajko

sól

 

Jak zrobić gnocchi:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto.

Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować.

Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm.

Kluski pojedynczo odciskamy od wierzchu widelca (lub wykorzystujemy tu oryginalną włoską deseczkę do nadawania kształtu gnocchi), robiąc wgłębienia (dzięki nim na nierównej powierzchni będzie lepiej zatrzymywać się sos).

Do wrzącej osolonej wody wrzucamy gnocchi i gotujemy je w partiach.

Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody.

 

 

 

 

gnocchi