Babka pomarańczowo orzechowa

Genialny smak i zapach!, pomarańcze i orzechy, babka idealna :). Jeśli jeszcze nie macie formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków.

Składniki:
  • 7 jaj
  • 3 pomarańcze ze skórką
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 10 dag herbatników
  • 25 dag cukru
  • 10 dag miękkiego  masła
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy 
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania


1. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok. Sok gotować na małym ogniu, aż wyparuje mniej niż połowa płynu. Orzechy drobno posiekać, herbatniki dokładnie rozgnieść wałkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć drobną bułką tartą.
3. Żółtka oddzielić od białek. Ucierać z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać porcjami masło, świeżo wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy, pokruszone ciasteczka oraz posikane orzechy. Wsypać mąkę, nie przestając ucierać. 
4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać. 
5. Utartą masę przełożyć do wysmarowanej formy, wygładzić. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut. 
6. Gotową babkę wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Marmoladę zagotować i mieszać na wolnym ogniu do czasu, aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Ciasto polać gorącą pomarańczową polewą. Kandyzowane pomarańcze drobno pokroić i udekorować babkę.

źródło ,, wielka księga ciast,,










Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

0 komentarze :