Ciasto ucierane z truskawkami

Sezon truskawkowy na paapilotce uważam za otwarty!
Degustowaliście już pierwsze truskawki?
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ekspresowe ciasto ucierane z truskawkami.
Mniaaaaam!

Ciasto ucierane z truskawkami

Składniki:

30 dag margaryny,
30 dag cukru,
6 jajek,
szczypta soli, 
2 łyżki budyniu waniliowego,
45 dag mąki,
4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
1/2 szklanki mleka,
40 dag truskawek.


Wykonanie:

Margarynę ucieramy na pianę z cukrem.
Cały czas ucierając dodajemy jajka, budyń, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, mleko.
Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy ze szypułek i kroimy na pół wzdłuż.
Blachę natłuszczamy.
Na blachę wylewamy ciasto, układamy truskawki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).

Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów z wykorzystaniem truskawek:
Ciasto z porzeczkami i truskawkami,
Cudaczek,
Deser z truskawkami,
Jogurtowe placuszki z truskawkami,
Koktajl truskawkowo- bananowy,
Kruche ciasto z truskawkami,
Muffinki z truskawkami i rabarbarem,
Ryż na mleku z truskawkami,
Śmietankowiec z truskawkami,
Torcik grysikowy z truskawkami
Tarta z kremem budyniowym i owocami


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty