Truskawki z bitą śmietaną

Truskawki z bitą śmietaną to najprostszy letni deser z okresu mojego dzieciństwa, który umiałam sama przygotować mając kilka lat, gdyż nie potrzeba specjalnych zdolności manualnych aby ubić śmietankę i oderwać szypułki z truskawek. Do dzisiaj uwielbiam pachnące truskawki z bitą śmietaną! Bita śmietana z truskawkami to deser prosty, łatwy, smaczny i szybki do przygotowania. Bardzo lubię desery z bitą śmietaną. Kto lubi tak jak ja wylizywać miskę po bitej śmietanie? 😉
Śmietana przeznaczona do ubicia powinna być  przechowywana w lodówce, gdyż szybciej się ubija. W tym deserze śmietankę podczas ubijania delikatnie dosładzam, a jak ktoś lubi to można też dodać jakiś olejek, czy aromat zapachowy.

Inne desery truskawkami i bitą śmietaną:
Eton mess
Mini beza Pavlova z truskawkami
Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (deser)
Deser lodowy z truskawkami

Składniki na pyszne truskawki z bitą śmietaną:
świeże truskawki
schłodzona śmietanka o zawartości tłuszczu 30 lub 36%
1 czubata łyżka cukru pudru na ½ litra śmietanki jak ktoś woli słodszą to więcej

Jak przygotować truskawki z bitą śmietaną? Świeże truskawki płuczemy na durszlaku, odrywamy szypułki i odsączamy na ręczniku papierowym. Śmietankę kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na dosyć sztywno najlepiej mikserem, ale ręczną trzepaczką też można, pod koniec ubijania śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy dalej, aż śmietanka będzie bardzo puszysta, uważamy podczas ubijania aby śmietanki nie „przebić” gdyż się zrobi z niej słodkie masło. Ubitą śmietanę przekładamy warstwowo z truskawkami w szklanych naczyniach. Na powierzchni ubitej śmietany układamy truskawki i dekorujemy deser świeżym listkiem mięty. Przed podaniem przechowujemy truskawki z bitą śmietaną w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Truskawki z bitą śmietaną

  1. Pingback: Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *