Pomarańczowiec



Cytrusowe wyśmienite puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl

Składniki na ciasto:
  • 3 duże pomarańcze
  • 15 jaj
  • 1 i 1/2 szk cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 15 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych
Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w całości w maszynce do mięsa. Ubić białka, dodać cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą.

Masa kawowo - orzechowa:
  • 3 jaja
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 50 dag masła
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4-5 łyżek mielonych orzechów
  • 2 łyżki spirytusu, rumu lub amaretto
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy. Na końcu do smaku dodać alkohol.



Źródło ,, ciasta siostry Anastazji,,

0 komentarze :