Ciasto ucierane z mascarpone

Wczoraj był Światowy Dzień Pieczenia (18 maja), więc nie trudno się domyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu 😉

Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy.

Ciasto bez masy, może stanowić doskonałą bazę do tortów. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można go zrobić w każdej chwili. Samo w sobie jest dość słodkie (przynajmniej jak dla mnie) więc najlepiej przekładać go masą o niewielkiej zawartości cukru.

Ciasto ucierane z mascarpone

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru (około 270 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 7 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (około 370 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 750 ml mascarpone
  • łyżka cukru pudru

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy margarynę. Dodajemy do niej wodę, kakao i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, w tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Odlewamy około 1/2 szklanki powstałej masy (będzie nam potrzebna do polania ciasta), a resztę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy dorzucamy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i również dokładnie miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je, po kilka łyżek do ciasta delikatnie mieszając, niezbyt długo, tylko do połączenia składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam formy o wymiarach 25 cm x 36 cm) i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 160°C, do tak zwanego suchego patyczka (około 50-60 minut). Pozostawiamy do wystudzenia.

Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem.

Wstydzone ciasto przecinamy na pół. Delikatnie go pączujemy. Ja użyłam do tego niestężałej jeszcze galaretki truskawkowej, ale może to być również kawa. Blaty przekładamy masą z mascarpone (zostawiamy trochę masy do dekoracji). Górę polewamy odstawioną przy gotowaniu polewą. Ciasto kroimy na mniejsze porcje i każdą z nich dekorujemy kleksem z masy.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.