Zupa ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Zupa ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Print Friendly, PDF & Email

Zupa ze szpinakiem i wędzonym łososiem Thermomix

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pęczek szpinaku
  • 1000 g bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 10 g masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 miarka śmietany 18% do zup i sosów (miarka dołączona do TM)

dodatkowo:

  • koperek
  • wędzony łosoś

Thermomix przepisy. Zupa ze szpinakiem i wędzonym łososiem.

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Czosnek, marchewkę i pietruszkę również obieramy, kroimy na większe kawałki. Wszystkie warzywa umieszczamy w naczyniu Thermomix.

Kroimy czas 15s/obr.5

Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane. Całość podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.Soft lub 1.

Warzywa zalewamy bulionem, podgrzewamy czas 5 min/100 stopni/obr.wsteczne 1.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Na 1 minutę przed końcem czasu wlewamy śmietanę i pokrojone liście szpinaku.

Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i kurkumą.  Przykrywamy miarką i zostawiamy na kilka minut aby sól i przyprawy przenikneły do zupy.

Zupę podajemy z kawałkami wędzonego łososia i koperkiem.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.