poniedziałek, 5 czerwca 2017

Puszyste bułeczki pizzowe z szynką i boczkiem

Ciasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny, drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami, paszteciki z pieczarkami do barszczu. Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie - z papryką, serem feta, oliwkami, cebulką.  Większość bułeczek rozeszło się jeszcze na ciepło, ale na zimno także smakują fantastycznie! Na pewno zrobię je na piknik w parku, albo na wycieczkę rowerową. Spróbujcie koniecznie tych małych puszystych mini pizz!




Składniki (na 10-12 bułeczek):
0,25 kg mąki pszennej tortowej
0,5 szklanka mleka
0,25 szklanki cukru
2 jajka
25 g drożdży świeżych
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
100 g startego żółtego sera (u mnie królewski)
szynka, boczek w plastrach
0,5 szklanki passaty pmidorowej - u mnie Passata Rustica Cirio
1 ząbek czosnku
suszone oreganolistki świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie: 

  • Drożdże rozrobić w ciepłym mleku mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość i się spieni. 
  • W rondelku roztopić masło. 
  • Do miski wsypać mąkę, dodać do niej spieniony rozczyn, masło, cukier - masło nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. Dodać jajka i pół łyżeczki soli. 
  • Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Passatę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty czosnek, sól i oregano do smaku, można dodać szczyptę soli, albo odrobinę miodu. Podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut. 
  • Ciasto drożdżowe wyrobić raz jeszcze. Podzielić na 10-12 równych części. 
  • Z każdej cząstki uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją, aby miała grubość ok. 1 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zachowując odstępy, bo bułeczki jeszcze wyrosną. 
  • Każdą bułeczkę posmarować oliwą z oliwek, sosem pomidorowym, posypać sporą ilością żółtego sera, dodać kawałki boczku lub szynki. Posypać bułeczki oregano. 
  •  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż ser się zrumieni, a bułeczki porządnie wyrosną. 
  • Wyjąć z piekarnika, podawać na ciepło lub na zimno z listkami świeżej bazylii. 




Partnerem wpisu jest marka Cirio: