niedziela, 4 czerwca 2017

Naleśniki ze szparagami

Sezon szparagowy jest ostatnio dla mnie inspiracją dla dań szparagowych. Dziś wymyśliłam sobie naleśniki. Były tak pyszne, że aż żal, że niedługo sezon ów się skończy.


Dla 3 osób

Naleśniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 jajko
pół łyżeczki soli
woda - tyle aby powstało ciasto konsystencji bardzo luźnej śmietany

1 pęczek szparag
50 g masła
½ szklanki śmietany 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 serek śmietankowy topiony (taki w złotku)
1 średnia cebula
1 łyżeczka vegety
Sól pieprz

 Ze składników na naleśniki wyrabiamy mikserem ciasto i odkładamy je na pół godziny do lodówki. Następnie smażymy na dużej i suchej patelni z obu stron bardzo cienkie naleśniki. Z podanej porcji wyjdzie ich około 7-8 sztuk.

Szparagi obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie przez 20 minut do miękkości. Najlepiej na stojąco w wąskim długim garnku, tak aby główki szparag nie były zamoczone w wodzie, ponieważ zbyt szybko się rozgotują.

Na maśle podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulą, około 5 minut, nie powinna zbrązowieć ponieważ zgorzknieje. Pod koniec dodajemy pietruszkę, vegete, mąkę i podsmażamy przez minutę. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem i serek topiony rozpuszczony w 1/2 szklance wrzątku. Podgrzewamy do czasu zgęstnienia sosu. Próbujemy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem smarujemy nasze naleśniki i na każdym układamy 2 szparagi. Zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym, opcjonalnie posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez około 20 minut w 170 stopniach. Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz