Nigdy nie byłam w Hiszpanii. Ale bardzo bym chciała, dlatego za pomocą prostych, hiszpańskich smaków mogę choć na chwilę przenieść się do tego słonecznego kraju. Krewetki z chorizo w maślanym sosie na bazie wina i wędzonej papryki zapewniły mi całkiem miły, piątkowy wieczór. W tym daniu zdecydowanie tak samo jak dobre krewetki, ważna jest świeżutka bagietka, którą można maczać w sosie – istny obłęd! Przystawka dla czterech osób lub lekki obiad dla dwóch.
Krewetki z chorizo:
- 500 g surowych krewetek (szarych) – świeżych lub mrożonych
- 200 g dobrej jakości chorizo
- 100 g masła
- 80 ml białego, wytrawnego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- sól, świeżo mielony pieprz
- mały pęczek natki kolendry lub pietruszki
- do podania: świeża bagietka
Jeśli używamy mrożonych krewetek, rozmrażamy je przez noc w lodówce, a następnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obieramy je z pancerzy, pozbywamy się też głów, odnóży (ogonki można zostawić dla dekoracji, ale gdy nie robię zdjęć, zazwyczaj też je wyrzucam). Ostrym nożem nacinamy krewetkę wzdłuż z obu stron i wyjmujemy przewód pokarmowy i wydalniczy (takie czarne nitki). Jeśli nie przepadacie za obieraniem krewetek, można kupić już oczyszczone.
Chorizo kroimy w plasterki. Podsmażamy je na dużej patelni (suchej) przez ok. 2-3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż się zarumieni i lekko skarmelizuje. Zdejmujemy je wtedy, a na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy krewetki i smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony – w międzyczasie na patelnię wyciskamy czosnek i wsypujemy wędzoną paprykę. Mieszamy całość, dodajemy z powrotem chorizo i wlewamy białe wino. Pozwalamy się mu zagotować. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Gotujemy nie dłużej niż 2 minuty, posypujemy intensywnie natką kolendry lub pietruszki i od razu podajemy wraz z kawałkami świeżej bagietki.
takiego połączenia jeszcze nie jadłam, aż ciekawa jestem jak smakuje 🙂
Ależ ja bym to jadła i jadła
Wygląda smakowicie 🙂
Od czasu do czasu warto zaszaleć i zjeść coś takiego 🙂
Czy można użyć już obranych i gotowanych krewetek? I drugie pytanie czy można do przepisu dodać miód? I jeśli tak to w którym momencie?
Z góry dziękuje 🙂
Zrobiłam. Dziękuje ❤️ Wyszło znakomicie. Palce lizać!