Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :).
Składniki:
500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej)
1 mała marchewka
1 jajko
szczypta koperku
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki mąki
1 litr bulionu warzywnego
sól
pieprz
papryka słodka
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Wyrabiamy ręką. Następnie formujemy kulki mięsa.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący wkładamy pulpety. Smażymy chwilę z każdej strony. Podsmażone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut.
2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą mniej więcej 3/4 szklanki i mieszamy do rozpuszczenia mąki. Tak przygotowany rozczyn dodajemy powoli do sosu i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, zagotowujemy jeszcze chwile i doprawiamy do smaku.
UWAGA, wlewając rozczyn z mąki i wody sprawdzajcie czy gęstość sosu wam odpowiada :), żeby nie było zbyt gęste :).
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz