Nowe Przepisy

środa, 31 maja 2017

Najlepsze Ciasto Drożdżowe z Rabarbarem - Przepis na Drożdżowe z Rabarbarem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe jest proste do przygotowania ponieważ nie wymaga wyrabiana, tylko wystarczy dokładnie wymieszać składniki ciasta w misce. Ciasto jest wyjątkowo puszyste, delikatne i smaczne także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta drożdżowego będziemy potrzebować:
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm

400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
3 żółtka
80 g cukru kryształ
25 g drożdży świeżych
80 g masła – roztopionego i przestudzonego
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z połowy cytryny

około 400 g rabarbaru

na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła - dobrze schłodzonego


Link do filmu z przepisem : Drożdżowe z rabarbarem


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki.

Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach :

Do gotowego rozczynu dodaję : żółtka , mąkę , cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam.
Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce.
Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.



W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję rabarbar:
Umyty rabarbar obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki – i tyle :)

Końcowe przygotowanie ciasta z rabarbarem:

Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce .
Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem.
Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę.


Przygotowanie kruszonki :

Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze schłodzone) , składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

Pieczenie ciasta z rabarbarem:

Na wyrośnięte ciasto układam rabarbar delikatnie go wciskając, jeden kawałek obok drugiego. Górę posypuję kruszonką.

Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 50 minut do 60 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto odstawiam do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Właśnie nagrzewam piekarnik :) Ale jak kruszonka, to od jakiegoś czasu tylko na gorąco :D Bardziej mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę udanego wypieku i smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.