środa, 31 maja 2017

Pieczarki duszone i sałatka warzywna

      Jeśli brakuje nam pomysłu, a mamy dość mięsa zawsze można zastąpić je np. duszonymi pieczarkami. Dzięki temu obiad lub kolacja będzie lżejsza, łatwiej trawiona. Wszystko zgodne z dietą rozdzielną, a dodatkowo dobra opcja również dla wegetarian.

Pieczarki duszone

Składniki:
  • pieczarki dowolna ilość
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Obrane pieczarki w całości wkładamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu, posypujemy odrobiną soli i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i dusimy do miękkości. Uduszone pieczarki doprawiamy solą (soli nie za dużo, gdyż wcześniej już były lekko posolone) i pieprzem.


Sałatka warzywna

Składniki:
  • sałata
  • ogórek zielony
  • papryka
  • rzodkiewka
  • śmietana gęsta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Ogórek, paprykę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz