Najszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam więc przepis na gęsty krem z kaszy jaglanej, do której dodałam daktyle oraz roztopioną gorzką czekoladę. Krem ten bardzo dobrze sprawdził się do dekoracji muffinek, ponieważ posiada odpowiednią strukturę. Można go również wykorzystać do innych ciast i deserów 🙂
Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej 🙂
składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 dojrzały banan
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju lub stopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka (roślinnego)
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 garście daktyli
- 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!
2 komentarze
Krem czekoladowy na muffinkach wygląda niczym korona zwieńczająca dzieło. Wspaniale wyglądają.
Piękne porównanie 😀 Dziękuję! :))