sobota, 27 maja 2017

Ciasteczka ANZAC


Przepis ten zaczerpnęłam z książki kucharskiej Agnieszki Górskiej "Dzieci gotują: kuchnie świata"

GENEZA NAZWY
Ciastka swoją nazwę zawdzięczają żołnierzom walczącym na początku XX wieku. ANZAC to skrót od Australian and New Zeland Army Corps, czyli  wojsk, które w imieniu Wielkiej Brytanii, (której Australia i Nowa Zelandia były koloniami) walczyły podczas I wojny światowej. To właśnie głównie żołnierze ANZAC ginęli podczas nieudanego desantu na Gallipoli na południowym froncie.
Ciasteczka na które daję wam przepis, to ciastka, które kobiety wysyłały na front, ponieważ nie wysychały za szybko i nie twardniały.



Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
pół szklanki brązowego cukru
4 łyżki miodu
1 łyżka sody
4 łyżki gorącej wody
3 łyżki masła

1) Roztop w rondelku masło i miód. Odstaw do przestygnięcia.
2) Zmieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier i wiórki kokosowe.
3) Sodę dodaj do zagotowanej wody i dobrze wymieszaj.
4) Połącz suche składniki z sodą i masą z rondelka. Wymieszaj
5) Posmaruj blachę do pieczenia margaryną i wysyp mąką. Wyłóż ciastka na blachę. PAMIĘTAJ, ŻEBY ZACHOWAĆ ODSTĘPY MIEDZY CIASTKAMI. Ja nie doczytałam tego punktu w przepisie i zamiast ciastek, wyszło mi jedno długie twarde ciasto, przez co niestety jestem w stanie na zdjęciu zaprezentować wam tylko pokrojony na kawałki wynik mojej nierozwagi.
6) Włóż ciastka do nagrzanego w 180 stopniach piekarnika i piecz 15-20 minut
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz