Tort fistaszkowo-czekoladowy

tort fistaszkowo-czekoladowy
















Lekki i puszysty tort o intensywnym smaku masła orzechowego i ciemnej czekolady. 
Całość przełamana kwaśnym, cytrynowym ponczem i nutą konfitury pomarańczowej. 
Tort jest raczej łatwy w wykonaniu, chociaż dosyć czasochłonny, jak to tort... 
Masa fistaszkowa i mus czekoladowy nie mogą się nie udać, o ile utrzyma się proporcje.

Składniki:

3 blaty biszkoptowe - z dużej tortownicy, u mnie 2 jajeczne bezglutenowe

1 biszkopt:
2 jaja wielkości L - ogrzane do temperatury pokojowej
40 g cukru
45 g mąki bezglutenowej biszkoptowej
5 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 ml oleju 


Poncz:
200 ml przegotowanej zimnej wody
sok z 1/2 dużej cytryny
1 płaska łyżka cukru

Masa fistaszkowa:
250 g masła lub dobrej margaryny
250 g masła orzechowego solonego
150 ml cukru pudru

Mus czekoladowy:
350 g czekolady gorzkiej 50% lub mieszanka 200 g gorzkiej i 150 mlecznej
3 szkl śmietanki 30%
50 g cukru pudru
2 szczypty chilli
skórka otarta z 1 pomarańczy lub olejek pomarańczowy

Konfitura pomarańczowa

Blaty biszkoptowe. Jajka ogrzane do temperatury pokojowej ubić z cukrem na puszystą i sztywną masę. Dodać olej i ubić jeszcze trochę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksować na najniższych obrotach.
Wylać na średnią tortownicę i dokładnie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut. 
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby odpowiednio wystygły i stężały.

Poncz. Wymieszać podane składniki do rozpuszczenia cukru.

Mus czekoladowy.
W rondelku zagotować jedną szklankę śmietanki. Wyłączyć ogień. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę, chili i skórkę z pomarańczy. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
Ubić pozostałe 2 szkl mocno schłodzonej śmietanki, dodając 50 g cukru pudru. Do porządnie ubitej śmietany dodawać partiami chłodną czekoladę i mieszać do momentu, aż masa będzie jednolita. Mus musi być zrobiony tuż przed złożeniem tortu.

Masa fistaszkowa
Masło lub margarynę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i dalej ubijać do połączenia składników.

Złożenie tortu
Na paterę ułożyć pierwszy blat biszkoptowy i nasączyć ponczem - nie należy tutaj przesadzać, lepiej żeby było go za mało niż za dużo.
Na nasączony biszkopt położyć cienką warstwą konfiturę pomarańczową.
Na konfiturę wyłożyć połowę masy fistaszkowej i rozsmarować ją.
Na masę fistaszkową położyć drugi blat i nasączyć go.
Następnie posmarować cienką warstwą konfitury pomarańczowej.
Na konfiturę położyć grubą warstwę musu czekoladowego i wyrównać. Mus będzie bardzo rzadki, dlatego trzeba się z nim ostrożnie obchodzić. Po schłodzeniu w lodówce osiągnie idealną konsystencję lekkiej pianki.
Na wierzch musu położyć ostatni biszkopt i nasączyć go.
Następnie przystąpić do przykrycia boków tortu masą fistaszkową. Tak przykrywać, aby górna krawędź masy lekko wystawała ponad ciasto.
Następnie na wierzch tortu wylać odpowiednią ilość musu czekoladowego i delikatnie rozprowadzić, uważając na połączenie z mają fistaszkową.
Bardzo ważna jest taka kolejność wykańczania tortu. Mus jest dużo rzadszy od masy fistaszkowej dlatego najpierw lepiej zrobić boki a na końcu wierzch tortu.

tort fistaszkowo-czekoladowy

Zrobić dekorację: można np. udekorować tort resztkami masy fistaszkowej, owocami (kiwi, borówki, truskawki - im bardziej wyraźny i rześki smak tym lepiej), boki można obsypać tartymi migdałami. W tej kwestii pełna dowolność z absolutnym wyłączeniem masy cukrowej.

tort fistaszkowo-czekoladowy

Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Po schłodzeniu jest fantastyczny.

Smacznego 😋

Komentarze