piątek, 26 maja 2017

Torcik z adwokatem i brzoskwiniami




Ten torcik piekłam już wiele razy najczęściej dla znajomych i rodziny. 
Tym razem przygotowałam go na Dzień Matki. Jest pyszny i elegancki idealny na takie święto.



Składniki na biszkopt:

3 jajka
0,5szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mikserem ubić białka z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta już za pomocą łyżki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( tylko dno)roz.25-26cm
Piec w nagrzanym piekarniku 175stopni przez około 15 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu zostawić założoną obręcz tortownicy, lekko nasączyć  sokiem brzoskwiniowym.

Dodatkowo:
2 opakowania rurek waflowych z gorzką czekoladą+ kilka dodatkowych( kupuję w Kauflandzie )
1 puszka brzoskwiń
Dowolne dekoracje

Masa kremowa:

600ml śmietany kremówki36%
250 ml likieru jajecznego adwokat
150g prawdziwego masła
6 łyżeczek żelatyny -  w 1/3szklanki gorącej wody
80g cukru pudru

Przygotowanie:

Przygotować /odsączyć brzoskwinie, powinno być około 6-7 połówek
Następnie przygotować żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić.
W między czasie ubić śmietankę na sztywno. W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem.
Do likieru dodać letnią żelatynę i również dodać do utartego masła, do tego ubitą śmietanę. Razem zmiksować.
Na blat biszkoptowy wyłożyć 1/3 porcji przygotowanej masy następnie 4-5 połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając owoce.Środek pozostawić wolny.
Dookoła, przy obręczy ułożyć rurki waflowe.


Środek wyłożyć/ przykryć brzoskwinie pozostałą masą( odłożyć z 3 łyżki do dekoracji) i wyrównać.
Dowolnie udekorować.

Wskazówka;
Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje.
Po upieczeniu nie zdejmuję papieru ze spodu biszkoptu, dopiero gdy jest już gotowy do przełożenia na paterę.
Z masą trzeba postępować dość szybko aby nie zdążyła za bardzo stężeć zanim położymy górną warstwę.



Źródło inspiracji: Moje pasje

1 komentarz:

  1. Ja mistrzem pieczenia nie jestem dlatego doceniam takie przepisy ! Pięknie się prezentuje... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń