sushi

 

 

Uwielbiam sushi!

Jestem wielką miłośniczką smaku glonów nori!

Nie pozwalam sobie zbyt często na jedzenie sushi bo jak już poczuję jego smak jestem w stanie sporo wciągnąć 🙂 a ograniczam węglowodany w diecie.

Sushi z kalafiora – to jest dla mnie rozwiązanie!

Zachwyciło mnie, może dlatego, że niskokaloryczne, może dlatego że zajadam je bezkarnie i do woli, może dlatego że lubię kalafiora i kocham nori a to główne smaki tego sushi!

Prezentowane tu sushi z kalafiorem zostało przygotowane według reguł postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej a więc jest to danie wegańskie, bez tłuszczu, bez zbóż, lekkie a jednocześnie sycące – jedna rolka maki robi nam cały posiłek!

Smacznego!

PRZEPIS NA SUSHI Z KALAFIORA

Składniki na sushi z kalafiora:

1 kalafior

sól

wasabi w proszku

ocet jabłkowy

glony nori

ogórek zielony

Jak zrobić sushi z kalafiora:

Kalafiora gotujemy na parze, studzimy (zobacz wpis Jak ugotować kalafiora).

Część kalafiora miksujemy na mus a część na grudki – łączymy obie formy, doprawiamy do smaku solą, wasabi, octem jabłkowym.

Ogórka kroimy w słupki.

Na macie bambusowej rozkładamy listek nori, smarujemy jego powierzchnię „ryżem” z kalafiora, po jednej stronie układamy słupki ogórka. Zawijamy wszystko pomagając sobie matą bambusową i formując rolkę maki.

Kroimy w paski za pomocą bardzo ostrego noża.

sushi

sushi

Zobacz też:

dieta  Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy