czwartek, 25 maja 2017

Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami

Wokół nas piękna zielona trawa pełna wiosennych kwiatów i ziół. Warto więc wybrać  się na rodzinny piknik. Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować. 


SKŁADNIKI:
Farsz:
1 główka młodej kapusty,
250g pieczarek,
1 cebula,
½ papryki czerwonej,
1 łyżeczka kminku,
sól,
pieprz,
oliwa,
Ciasto:
200 ml ciepłego mleka,
2,5 szklanki mąki,
30g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko,
2 łyżki margaryny,
½ łyżeczki soli,
Dodatkowo:
1 jajko,
1 łyżka siemienia lnianego MAKAR.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez 5 minut.
2. W mleku rozpuszczam drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę.
4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Do posypania bułeczek wykorzystałam siemię lniane, które otrzymałam od firmy MAKAR. To idealny dodatek do wielu potraw i wypieków. Siemię lniane ma także właściwości zdrowotne. Produkt jest wart polecenia i zakupu.



1 komentarz: