piątek, 26 września 2014

Kanapka z pieczonym buraczkiem

Uwielbiam buraki pod każdą postacią.
W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok...
Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :)



Składniki:
bułka pełnoziarnista
rukola
burak 
szparagi
sól
ocet balsamiczny
do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony
ser mozzarella (opcjonalnie)

Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo serkiem topionym.
Buraczka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, następnie obieramy ze skórki.
Szparagi gotujemy krótko (ok. 3 min.) w osolonej wodzie, po czym grillujemy.
Na bułce układamy rukolę, mozzarellę jeśli chcemy, plastry buraka, szparagi i polewamy całość octem balsamicznym. 
Nakrywamy wierzchem bułki.

Smacznego :)

Szkolne śniadania (Nie) nudna kanapka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...