Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany kremówki30-36%
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 0.5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Opis dania
Sezon na truskawki trwa w najlepsze, a my ciągle szukamy nowych pomysłów na słodkie pyszności właśnie z truskawkami w roli głównej. W moim domu od lat przygotowuje się biszkopt z masą śmietanową, truskawkami i bitą śmietaną. To ciasto jest tak pyszne, że nigdy się nie nudzi! Dodatkowo jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając. Do piany z białek dodać żółtka, ubijać do czasu uzyskania jednolitej masy. Delikatnie zmniejszyć obroty miksera, dodać przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować przez chwilę. Do całkowitego rozprowadzenia mąki ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. |
2 Gotowe | Truskawki dokładnie umyć i usunąć z nich szypułki. Pokroić na połówki lub talarki w zależności od wielkości. Galaretkę ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić. Ja zwykle rozprowadzam 2 galaretki w półtorej porcji podanej na opakowaniu wody. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wyciągnąć z blaszki. Górę biszkoptu (skorupkę z pęcherzykami powietrza) delikatnie ściąć wyrównując powierzchnię. Blaszkę wyłożyć papierem i folią aluminiową, przełożyć do niej spód (biszkopt). |
3 Gotowe | Przygotowanie masy śmietanowej:Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiej miski, dodać mascarpone. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy. Dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę w celu jego rozmieszania. Tak przygotowaną masą wysmarować przygotowany wcześniej biszkopt. Na masie śmietanowej poukładać pokrojone truskawki i zalać zastygającą galaretką. Placek wstawić do lodówki. |
Komentarze Ukryj komentarze
uwielbiam takie ciasta
Placek z galaretką i truskawkami to jeden z moich ulubionych wypieków! Mogłabym zjeść całą blachę i nadal było by mi mało. Szkoda, że sezon na truskawki się już skończył…