Delikatna karkówka duszona w soku jabłkowym i białym winie
Robi się ją naprawdę szybko, smakuje nieziemsko!
PRZEPIS NA KARKÓWKĘ DUSZONĄ
Składniki na karkówka duszona:
6 plastrów karkówki
150 ml soku jabłkowego
150 ml białego wytrawnego wina
6 szczypt cynamonu mielonego
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz czarny świeżo mielony gruboziarnisty
olej
Jak zrobić karkówka duszona:
Każdy plaster karkówki oprószamy cynamonem, tymiankiem roztartym w dłoniach, solą i pieprzem – nacieramy i odstawiamy na 30 min do zamarynowania.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Karkówkę obsmażamy z obu stron i zalewamy winem oraz sokiem jabłkowym.
Mięso dusimy do miękkości (ok 10-15min).