22.05.2017

Kolorowe szaszłyki



Na dzisiejszy obiad zaserwowałam nam szaszłyki. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką chwilę przyjemności. U mnie dzisiaj był mix: bakłażan, cukinia, ziemniak, cebula, papryka, filet z kurczaka, pieczarka + zioła.  Całość była pieczona, nie smażona więc lżej i zdrowiej dla naszych brzuszków. Z podanych składników wyszło mi około 17 sztuk. Samo przygotowanie jest czasochłonne, ale dla takiej mieszanki smaków warto poświęcić kilka cennych chwil.
Mam nadzieję, że na jutro coś mi zostanie do pracy :)

A Wy jakie macie kompozycje szaszłykowe ? Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją poniżej:




Składniki:
1 filet z kurczaka
1 papryka
1 bakłażan
1 cukinia
2 cebule
4 ząbki czosnku
~10 pieczarek
4 ziemniaki
zioła suszone: majeranek, tymianek, oregano
przyprawy: curry, słodka/ostra papryka (według upodobań), sól, pieprz
olej

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na około 200 stopni. Obieramy ziemniaki (jeśli mamy młode to proponuję je tylko wyszorować). Kroimy w ćwiartki i układamy w małej blaszce. Zlewamy marynatą, którą wykonujemy ją w następujący sposób: mieszamy pół szklanki oleju z jednym rozdrobnionym ząbkiem czosnku, dodajemy po łyżeczce majeranku i tymianku , szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Taką mieszankę wsadzamy do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie zabieramy się za resztę składników.
Przygotowujemy bakłażana: kroimy go w plastry i posypujemy solą. Odstawiamy na około 15 min. Zabieg jest potrzebny, by bakłażan nie był gorzki.
Pieczarki obieramy, dzielimy na pół (można zostawić w całości), wsadzamy do miski i posypujemy solą pieprzem oraz tymiankiem. Mieszamy.
Wyciągamy ziemniaki z piekarnika by ostygły. Nie muszą być bardzo upieczone, dojdą do siebie podczas drugiego pieczenia z resztą składników.
Pierś kroimy w kostkę, oprószamy ją przyprawą curry, oregano, solą, pieprzem i papryką.
Następnie zabieramy się za paprykę, cebulę i cukinię, czyli tniemy je na mniejsze części.
Bakłażana wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym z soku, który nam się puścił od soli i kroimy na połówki/ ćwiartki. 
Wszystkie składniki nabijamy w dowolnej kolejności na patyczki do szaszłyków. Układamy je na dużej blaszce. Można jeszcze obsypać trochę ziołami.  Pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej około 25-30 min. Potem ściągamy folię i zostawiamy jeszcze na około 5 min w piekarniku.
Smacznego !

Etykiety: , , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna