Kokosanki owsiane

Kokosanki owsiane to ciasteczka, których dwoma głównymi składnikami, jak nazwa wskazuje, są wiórki kokosowe i płatki owsiane. Do tych dwóch składników wystarczy dodać jeszcze trzy inne i otrzymamy pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe. Ciasteczka nie zawierają mąki ani masła. Ilość cukru można dopasować do własnych upodobań, choć ta podana w przepisie jest według mnie trafiona, gdyż ciasteczka nie są za słodkie.
Z podanej porcji przygotować można 25-28 sztuk.

Owsiane kokosanki


Kokosanki owsiane

Składniki:

4 białka
100g cukru pudru
130g wiórków kokosowych
130g płatków owsianych
50g oleju kokosowego (nierafinowanego)

Ciasteczka kokosowo-owsiane

Wykonanie:

- olej, jeśli jest w formie stałej, należy rozpuścić i ostudzić
- białka ubić na sztywno
-  pod koniec ubijania dodawać stopniowo - po jednej łyżce - cukier puder, ubijać do uzyskania gęstej, lśniącej masy (jak na bezę)


- do drugiej miski wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszać ze sobą
- do składników suchych dodać płynny olej kokosowy, wymieszać
- do masy białkowej dodać w kilku partiach składniki suche, delikatnie, ale dokładnie wymieszać
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Kokosanki z płatkami owsianymi

- do miseczki nalać zimną wodę, dłonie maczać w wodzie, ułatwi to formowanie ciasteczek
- z masy formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- ciasteczka układać w odstępach od siebie na blasze


- blachę z uformowanymi ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 20-25 minuty lub do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, można w lodówce

Kokosanki

4 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.