poniedziałek, 22 maja 2017

Batony energetyczne

Składniki
(na 7 sztuk)

- szklanka daktyli (ok. 100 g),
- szklanka prażonych orzechów ziemnych (ok. 240 g),
- szklanka wiórków kokosowych (ok. 90 g).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
2. Daktyle miksujemy (bez wody).
3. Orzechy ziemne rozdrabniamy (bardzo dokładnie – na pył)
4. Mieszamy daktyle z orzechami i wiórkami.
5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
6. Wykrawamy batony.



Batony energetyczne są bogate w:

- magnez, który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży:
ok. 60 g
Energia: 308,0 kcal
Białko: 9,7 g
Tłuszcze: 24,0 g
Węglowodany: 20,4 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.