Składniki
2 kapusty pekińskie
1 tuszka z królika
3 cebule
1/2 główki czosnku
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki siemienia lnianego
sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania przepisu:
Królika poporcjować, ugotować w osolonej wodzie. Mięso obrać z kości i zmielić w maszynce. Liście z pekinki rozdzielić i umyć. Cebule pokroić i podsmażyć na złoto. Ryż, kaszę i siemię wymieszać i wsypać do garnka na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć 5 minut. Zalać wodą, tak aby wody było mniej więcej 2 razy więcej niż kasz. Posolić. Kiedy kasze wchłoną cały płyn przełożyć je do dużej miski i lekko przestudzić. Dodać mięso, przeciśnięty czosnek, podsmażoną cebulę i doprawić. Dokładnie wymieszać. Farsz zawijać w liście z kapusty pekińskiej. Układać w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym. Przykryć i zapiekać około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂
Mniam! Idealne! Uwielbiam w każdej postaci!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie 🙂 I w każdej ilości 🙂
PolubieniePolubienie
robiłam niedawno nawet, fajne, nieco inne w smaku 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Gorzej się je zwija, awaryjnie może być, ale jednak najlepsze są z kapustą włoską 🙂
PolubieniePolubienie