Polecam ten jabłecznik, jest bardzo dobry.

jabłecznik

Wykonanie masy z jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Wrzucić jabłka do garnka, dodać dżem ananasowy. Zagotować cały czas mieszając. Gotować chwilkę aż jabłka się lekko podgotują. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.

jabłecznik z pianką

Wykonanie ciasta – do mąki dodać proszek dopieczenia, masło, roztrzepane żółtka z cukrem zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 2/3 do 1/3 . Włożyć ciasto do woreczków i do lodówki na godzinę.

Wykonanie pianki – białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. następnie podczas ubijania dosypywać cukru. Na koniec dodać powoli wsypując proszek z kisielu.

Formowanie ciasta – Blaszkę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć większą część ciasta. Na to rozłożyć jabłka, następnie pianka. Teraz już tylko zetrzeć mniejszą część ciasta na górę i do piekarnika.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 200 C i piec 40 minut. Ciasto musi urosnąć i lekko nabrać rumieńca. Blaszka o wymiarach 23 x 30 cm

Pychotka, polecam