Pyszna puszysta babeczka. Możecie ją zrobić z sokiem cytrynowym. To już jak wolicie.

babka

Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i dodatkowo dodać olejek cytrynowy. To jeśli lubicie bardziej intensywny smak.

Ciasto –  masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Jak już masa jest dokładnie utarta dodawać po żółtku, ciągle mieszając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy dodać skórkę z limonek i sok z połowy limonki, wymieszać.

Następnie wsypać do masy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Do dokładnie wymieszanego ciasta dodać ubite białka i wymieszać już delikatnie łyżką.

babka gotowana

Formę do babki gotowanej wysmarować masłem lub innym tłuszczem, obsypać kaszą manną. Wylać ciasto do formy.

babka gotowana

Gotowanie babki – do dużego garnka położyć szmatkę na dno, włożyć formę z ciastem.  Wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Gotować od zagotowania się wody 1 godzinę i 15 minut. Jak już woda się zagotuje to lekko zmniejszyć ogień, ale cały czas musi się gotować.  Ja zawsze kładę jakieś obciążenie na formę od babki żeby się nie podnosiła i przewróciła podczas gotowanie.

Wyjąć formę z wody, otworzyć przykrywkę i zostawić na 3 minuty. Następnie wyjąć i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia.

babka

Lukier – sok z limonki, cukier puder i odrobinę wody wymieszać. polać nim zimną babkę.