czwartek, 18 maja 2017

Recepta na pizzę jak z pizzerii: idealne ciasto i sos pomidorowy

Na pewno nie raz próbowaliście, lub przynajmniej nosiliście się z zamiarem zrobienia pizzy idealnej. Takiej jak w pizzerii, lub jeszcze lepszej, bo trafić na dobrą pizzę na mieście graniczy z cudem. Jeżeli pierwsze próby za Wami, to wiecie, że nie od razu Kraków zbudowano i trzeba się nakombinować, żeby ta pizza miała jakiś kształt i smak. Dlatego dzisiaj ja przychodzę Wam z odsieczą. Gotowy, wypracowany przez długie miesiące przepis na ideał. 

Podstawa to: ciasto, bazowy sos pomidorowy i dobry ser.
Ciasto: ma być elastyczne, chrupiące i trzymające formę. Kiedy weźmiemy gorący trójkącik do ręki nie ma prawa zwisać, uginać się, rozpadać, ciasto ma trzymać nasze składniki i umożliwiać jedzenie ręką- czyli tak jak najbardziej lubimy.
Sos pomidorowy jako baza: NIE z koncentratu! NIE z ketchupu! NIE z przecieru! Sos pomidorowy robimy wyłącznie z pomidorów z puszki. 
Ser: TYLKO, ale to TYLKO mozzarella. Ja używam mozzarelli w kawałku firmy Ceko. Zero ulepszaczy, tylko niezbędne składniki.


Składniki: 
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 dkg drożdży
- 1,5 łyżki oliwy
- ok pół szklanki letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru


Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów pelati
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy

- oregano, bazylia, morska i świeżomielony pieprz do smaku

Dodatki:
- 100 g mozzarelli
pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań.
U mnie były to: boczek, szynka, kukurydza, pieczarki, cebula


Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć. 
1. W małej ilości ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. 
2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier, wlewamy olej i wodę oraz rozpuszczone wcześniej drożdże. 
3. Wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk. 
4. Przykrywamy miskę z wyrobionym ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 

W tym czasie przygotowujemy sos bazowy:


1. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy, by wydobyć z niego smak, ale uważamy żeby nie zaczął robić się brązowy, bo sos będzie gorzki. 
2. Dodajemy pomidory z puszki, łyżeczkę bazylii, oregano i cukru.
3. Gotujemy na małym ogniu aż nadmiar dowy odparuje. U mnie trwa to ok 15-20 minut. 
4. Do powstałego sosu dodajemy sól i pieprz do smaku.

Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy mozzarellą i układamy ulubione składniki.

Pieczemy w piakarniku rozgrzanym do 220 stopni ok 10 minut.

8 komentarze:

  1. Jaki typ mąki najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najczęściej używam typu 450. Ale tym 550 lub 600 też jest ok. Spróbuj zrobić z mąką, którą masz aktualnie pod ręką, z czasem sama dojdziesz do tego, która najbardziej Ci odpowiada :)

      Usuń
  2. Jedyna mąka do pizzy, aby była jak włoska to typ 00. Żadna inna. I ciasto na dobę musi wyładować w lodowce, aby drożdże się przerobiły. Tak się robi pizzę we Włoszech i tylko z takiej mąki. Oliwa z oliwek tylko virgin.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście ja robię pizzę w Polsce :) i nigdzie we wpisie nie zawarłąm informacji, że jest to pizza jak z włoskiej pizzeri, bo tej nic nie dorówna.
      Pozdrawiam, Marta

      Usuń
    2. Dokładnie ciasto z lodówki jest 100x lepsze ma zupełnie inny smak a olej dodaje się do ciasta związanego z wodą i drożdżami a nie do mąki. a mąkę typ 00 można dostać normalnie w sklepie.

      Usuń
    3. Witam,
      W koncu ktos to powiedzial!Do wypowiedzi Marshall'a moge jedynie dodac ze z 3 g drozdzy to wychodzi mi okolo 80 kuleczek ciasta.

      Usuń
  3. Super ciasto próbowałam osatnio dzieci były zachwycone ��

    OdpowiedzUsuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design