Jakie to jest smaczne
Wegańskie danie aromatyczne, pełne smaku, zaskakujące i niepowtarzalne.
Jest tyle zamienników mięsa mielonego, które w wersji klasycznej jest podstawą sosu, że można spokojnie wybrać coś dla siebie.
Ja użyłam tym razem soczewicy czerwonej, która nadała gęstości sosowi.
Przepis niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 4 osoby, bo jak zostanie to na kolejny dzień będzie smakował jeszcze lepiej
Wegetariańskie spaghetti bolognese
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- makaron spaghetti - opakowanie 200g.
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 pomidory pokrojone w kosteczkę (bez miąższu)
- ½ szklanki soczewicy czerwonej
- 1 szklanka wody
- 5 pieczarek
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- garść bazylii posiekanej
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku suszonego
- PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno, pieprz mielony i bazylia.
Wykonanie
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Około 5 minut. ( głęboka patelnia)
- Dodajemy następnie pomidory, soczewicę, wodę, pieczarki i gotujemy ok 10 minut.
- Zmniejszamy ogień dodajemy pozostałe składniki czyli bazylię, sól, kozieradkę, sos sojowy, majeranek. Dusimy jeszcze ok 10 minut aż soczewica sie rozpadnie i sos będzie gęsty.
- Dodajemy na koniec makaron. Mieszamy dokładnie.
- Podajemy polane oliwą i posypane bazylią.
Na pewno zrobię takie spaghetti :), wygląda pysznie!!!
Uwielbiam makarony
tej wersji jeszcze nie próbiwałam, ale chyba nadszedł czas. Zdjęcia cudne, aż ślinka cieknie 
Uwielbiam makarony
tej wersji jeszcze nie próbowałam, ale chyba nadszedł czas. Zdjęcia cudne, aż ślinka cieknie 