czwartek, 18 maja 2017

Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie z warzywami i kaszą gryczaną

Mięciutkie małe fileciki z kurczaka w wyrazistym sosem ze szczypiorkiem ciągnącym serem są świetną propozycją na szybki obiad. Do tego dodatek warzyw i kaszy i w kilka minut mamy syty posiłek. 




500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Natka pietruszki
Liść lubczyku
1 pęczek szczypiorku
200 g żółtego sera
1,5 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
Sól
Pieprz

100 g kaszy gryczanej
300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior)


Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso. Gdy zmięknie podlewamy je bulionem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie mieszamy z sosem. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanymi warzywami i kaszą gryczaną.




1 komentarz: