środa, 17 maja 2017

Zupa serowa z mielonym

Fajna smaczna zupka, delikatna w smaku. Mięso mielone idealnie do niej pasuje, a chrupiące bagietki dopełniają smak potrawy.  
SKŁADNIKI (6 porcji):
  • 500g mięsa mielonego dałam wieprzowe,
  • 1 duża por,
  • 1 cebula,,
  • 2l wody, Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego
  • 200g serka topionego śmietankowego,
  • 200g serka topionego ziołowego,
  • 1 op. zupy cebulowej Knorr  
  • Sól,
  • Pieprz, pieprz ziołowa, czosnek w proszku lub w ząbkach
  • Słodka i ostra papryka,
  • Olej do smażenia
  • Długa bagietka "francuska"


PRZYGOTOWANIE:
Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku.  Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć.  Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę serki topione oraz zupę cebulową w proszku i mieszamy. Zupę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia się serków. Wówczas zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.
Zupę doprawiamy dopiero pod koniec gotowania, bo serki topione są słone.
Bagietkę pokroić. Posmarować pędzelkiem z dwóch stron olejem przyprawionym suszonym oregano, bazylią i czosnkiem.  Piec w temp. 210 st. ok. 5 min.
Życzę smacznego  :)
Uwaga:
1) Jeśli zupa wydaje nam się za rzadka możemy zagęścić ją 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie zimnej wody. Zupa z upływem czasu gęstnieje – tzn. jak postoi troszkę po ugotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz