Dziś zapraszam Was na wspaniałe kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową. Moje wspomnienie z dzieciństwa. Podobne ciasteczka piekła babcia mojej koleżanki. Uwielbiałam je 😉 W takie piękne majowe dni jak dzisiejszy nie ma nic przyjemniejszego niż zjeść wspólnie z dziećmi pyszne domowe ciasteczka 🙂 Zwłaszcza, że po tak intensywnym dniu należy się chwila słodkiego 😉 relaksu. Spróbujcie, polecam 🙂 Takie kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową, to niebo na talerzu 😉
Składniki: (na około 15 większych ciasteczek)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 1 jajko M
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 płaskie łyżki cukru pudru + do oprószenia ciasteczek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (gęstszego) lub śmietany
- konfitura z malin Nasze Domowe (polecam!)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, dodajemy masło lub margarynę (można posiekać nożem), wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder i łyżkę jogurtu naturalnego (lub śmietany). Zagniatamy ciasto (jeśli zajdzie taka potrzeba delikatnie można oprószyć rękę mąką pszenną podczas zagniatania). Z ciasta formujemy kulę.
Dzielimy ją na 3 części. Z każdej formujemy wałek, w którym małym palcem robimy rowek na naszą konfiturą. Łyżeczką nakładamy konfiturą. Następnie kroimy wałek ostrym nożykiem na mniejsze kawałki – ciasteczka (około 5 sztuk). Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 18-20 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości ciasteczek. Należy obserwować ciasteczka, powinny być ładnie przypieczone od dołu.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
*przepis z moimi zmianami z zapisków mojej koleżanki