Cytrynowa tarta

Cytrynowa tarta
Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Cytrynowa tarta.

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 250 g  mąki krupczatki
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na lemon curd:

  • 2 jajka
  • 3 cytryny
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 100 g białej czekolady

Przepisy Thermomix. Cytrynowa tarta.

Wykonanie:

Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4. Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix,  formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy ciastem formę na tartę, pamiętając o bokach. Ponownie ciasto schładzamy ok. 30 minut.

Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy cukier, skórkę otartą z dwóch cytryn, 80 g soku wyciśniętego z cytryn oraz jajka.

Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2

Dodajemy masło i czekoladę połamaną na kawałki i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2.

Na zimny spód wlewamy krem cytrynowy. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa zastygła.

Dekorujemy wg. uznania.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.