.

.

wtorek, 16 maja 2017

kakaowe ptysie z kremem mascarpone

Witam Kochani :-)

Dziś  przychodzę do Was z przepisem na ptysie z kremem, ale ptysie w troszkę innym wydaniu, a mianowicie ptysie kakaowe :-)
Wyglądają i smakują wspaniale.
Polecam i zapraszam :-)



SKŁADNIKI

CIASTO

-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-2 szklanki wody
-250g masła lub margaryny
-6 jajek
-1 czubata łyżka ciemnego kakao

KREM

-500ml śmietany 30 lub 36%
-250 g serka mascarpone 
-4 płaskie łyżki cukru pudru

DODATKOWO

-cukier puder do posypania


Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego.

Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła .
Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka.


Studzimy.

Do letniego ciasta wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy kakao.


Jeśli zdarzy się, że ciasto jest zbyt gęste i np nie da się go szprycować, można dodać trochę mleka.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  wyciskamy niewielkie ptysie.
Można też nakładać ciasto łyżką.

Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy 10-15 minut.

Ptysie studzimy, kroimy na pół.

* ptysi wychodzi z podanych proporcji dużo, oczywiście ich ilość zależy od wielkości, polecam robić średnie,  jeśli chcecie duże ciastka musicie je piec dłużej, tak by nie były mokre w środku. 


KREM

śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serem mascarpone i cukier puder-miksujemy.

Ptysie nadziewamy kremem, oprószamy cukrem pudrem i gotowe :-)








Pyszne i łatwe :-) Polecam.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko