Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym

Schab kojarzy nam się tylko z kotletami schabowymi a przecież jest wiele sposobów jego przygotowania :) Dzisiaj pokaże Wam jak należy przygotować roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym. Pycha ;)



Składniki
- 0,5 kg schabu bez kości
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2o dag pieczarek
- ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający)
- 1 op. serka topionego kremowego
- sól , pieprz
- olej
- 2  łyżki masła
- wykałaczki


Sposób przygotowania

Schab kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Rozbijamy go tłuczkiem i oprószamy pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzewamy , olej , dokładamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy nam się lekko zeszkli, dorzucamy pokrojonego w pół plastry pora ( jego białą część). Ok. 10 minut całość podsmażamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy żółty ser.
Starty ser łączymy z przestudzonym , podsmażonym porem.
Na przygotowanym , rozbitym schabie , rozkładamy farsz i zwijajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką.
Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju.




Sos serowo-grzybowy

W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu używamy blendera , aby uzyskać jednolity sos.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki i zalewamy przygotowanym sosem , wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu kiedy roladki będą soczyście miękkie ok. 30 minut w temp. 160 C

Smacznego.






Komentarze

Popularne posty