poniedziałek, 15 maja 2017

Warzywa z hummusem

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 średnie marchewki (ok. 210 g),
- 2 ogórki gruntowe (ok. 72 g),
- 2 porcje domowego hummusu (ok. 100 g).


Sposób przygotowania

1. Warzywa obieramy.
2. Warzywa kroimy w słupki i podajemy z domowym hummusem.




Warzywa z hummusem są bogate w:


- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzącą z ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- lecytynę (pochodzącą z sezamu), która korzystnie wpływa na koncentrację i pamięć.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży:
ok. 380 g
Energia:
282,5 kcal
Białko:
10,1 g
Tłuszcze:
15,0 g
Węglowodany:
36,6 g
Błonnik pokarmowy:
9,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.