Bułki razowe z otrębami owsianymi


     Miękkie i puszyste bułki z dodatkiem mąki razowej długo zachowują świeżość. Otręby owsiane są nie tylko na wierzchu bułek, ale również wewnątrz.
Bułki podczas wyrastania lekko łączą się ze sobą, co zupełnie mi nie przeszkadza. Po upieczeniu ostygnięte bułki trzeba od siebie oderwać.

SKŁADNIKI
na 12 bułek po 100g
  • 400 ml wody
  • 60 g oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
  • jajko
  • otręby owsiane

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

     Ciasto możemy zagnieść ręcznie z przygotowanego rozczynu z drożdży, cukru i niewielkiej ilości letniego mleka. Rozczyn posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie dodajemy do pozostałych składników i długo wyrabiamy. Ciasto przykryte ściereczką zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Zamiast zagniatać ręcznie wygodniej jest umieścić wszystkie składniki na ciasto w formie automatu i nastawić program do wyrabiania ciast drożdżowych.
Ciasto po wyrobieniu musi rosnąć do podwojenia swojej objętości co w automacie trwa godzinę, a poza nim kilkanaście minut dłużej.

Po wyrośnięciu lekko zagniatamy, formujemy 12 kul. Każdą obtaczamy z jednej strony w otrębach owsianych. Możemy też posmarować roztrzepanym jajkiem. Bułki z otrębami owsianymi układamy na papierze do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.


Pieczemy w nagrzanym do 220°C piekarniku przez 15 minut. Po wyjęciu układamy na kratce.



Komentarze

Kinga pisze…
Świetny pomysł! :)
Pysznie wyglądają :) Domowe pieczywo najlepsze na świecie :)
neliada pisze…
Piękne :)
Magda pisze…
Pięknie wyrosły :)
Domowe bułeczki! Najlepsze jakie istnieją :) Pięknie Ci wyrosły :)

Popularne posty