Jedno z najlepszych, leniwych śniadań jakie można sobie wymarzyć. Puszysty pieczony naleśnik, podany ze słodkim cytrynowym sosem i jagodami. Wypróbujcie, a szybko się Wam nie znudzi :)
Składniki na dużą patelnię (28cm):
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- łyżeczka oleju kokosowego
Lemon curd:
- jajko
- żółtko
- skórka starta z całej cytryny
- sok z całej cytryny
- 30 g cukru trzcinowego
- 40 g masła
Dodatkowo:
- pół szklanki jagód
- opcjonalnie liofilizowana żurawina
Patelnie, w której można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni.
Składniki na masę dokładnie mieszamy.
Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i roztapiamy na niej olej kokosowy. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu.
Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika.
Pieczemy około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy.
Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem.
W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak aby ogrzewała się parą.
Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką.
Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko.
Gotowy naleśnik polewamy sosem i posypujemy jagodami.
Kroimy na kilka porcji i podajemy ciepły.
Smacznego :)
1 komentarz
[…] Przepis pochodzi z Mientablog. […]