wtorek, 9 maja 2017

Niedzielne ciacho

Na wieczór kuszę Was słodkościami.
Ciasto nazwałam niedzielne ale możecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję.
Mamy teraz sezon komunijny, więc może ktoś się skusi i upiecze dla gości.
Słodycz masy przełamuje żurawina i czarna porzeczka.

Moje ciacho podałam dziś na talerzyku od Galeria Cuda Świata - antyki&design.
Znajdziecie tam wiele ciekawych i niepowtarzalnych wzorów.


Biszkopt :
10 jajek
7 łyżek mąki pszennej typ 500 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru
1 cukier waniliowy

Masa :
750 ml mleka 2%
4 łyżek mąki pszennej typ 500 KlosPol
250 g margaryny Kasia maślany smak ( lub masła )
4 łyżki cukru

Polewa :
125 g masła
1/2 szk cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki słodkiej śmietany 18 %

Dodatkowo :
2/3 szk konfitury z żurawiny Fanex
2/3 szk dżemu z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Potem dodawać po jednym żółtku.
Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko.
Delikatnie mieszać.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty.
Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.

2 szk mleka zagotować.
W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek.
Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.

W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić.
Mieszać do rozpuszczenia się cukru.

Dżem i konfiturę wymieszać.

Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury.
Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu.
Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem.
Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.