Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni.

PULPECIKI WOŁOWE:
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy do smażenia
SOS MUSZTARDOWY:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka kremowej śmietanki 30%
  • ok 2 szklanek bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżek musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy

Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Dodać usmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.

Cebulę na sos drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Stale mieszając dolewać śmietankę i bulion. Doprawić musztardą, pieprzem i solą. Kiedy sos będzie gęstniał włożyć klopsiki i chwilę poddusić. Podawać posypując natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.