Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni.
PULPECIKI WOŁOWE:
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej rzepakowy do smażenia
SOS MUSZTARDOWY:
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka kremowej śmietanki 30%
- ok 2 szklanek bulionu drobiowego
- 1-2 łyżek musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz czarny mielony
- pieprz ziołowy
Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Dodać usmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.
Cebulę na sos drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Stale mieszając dolewać śmietankę i bulion. Doprawić musztardą, pieprzem i solą. Kiedy sos będzie gęstniał włożyć klopsiki i chwilę poddusić. Podawać posypując natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego :)