Ciasto z galaretką wiosenne – bardzo proste do przygotowania ciasto na zimno.
Puszysty biszkopt, masa śmietanowa i wiosenna galaretka.
PRZEPIS NA CIASTO Z GALARETKĄ WIOSENNE
Składniki na ciasto z galaretka wiosenne:
biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
2/3 szkl mąki pszennej
warstwa jasna:
1 galaretka zielona – u mnie gruszkowa
330 ml śmietany
warstwa zielona:
1 galaretka zielona – u mnie gruszkowa
10 szt cukierków czekoladowych
Jak zrobić ciasto z galaretka wiosenne:
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę, dodajemy cukier chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy.
Dodajemy przesiane maki, mieszamy łopatka wszystko.
Ciasto wykładamy do tortownicy 24cm i pieczemy w 180st ok 20-25 min do tzw suchego patyczka – studzimy.
Jedna galaretkę rozpuszczamy w 150ml wody, drugą normalnie w 500ml wrzątku.
Zimną śmietanę ubijamy i mieszamy z 150ml galaretki. Tężejącą masę wykładamy na zimny biszkopt, wstawiamy do lodówki.
Na jasna masę wykładamy pokrojone w kawałki cukierki i zalewamy tężejąca galaretką.
Wstawiamy do lodówki na min 2 godziny.