Potrawy tradycyjne

  • baba wielkanocna,
  • barszcz czerwony,
  • barszcz biały (zwany też zalewajką) oraz żur,
  • bigos – potrawa myśliwska,
  • chłodnik – zupa z mleka lub śmietany z warzywami, podawana na zimno latem,
  • czernina,
  • faworki,
  • grochówka,
  • galareta drobiowa lub wieprzowa,
  • jarzyny po polsku – warzywa gotowane ,podawane z bułką tartą zarumienioną na  maśle,
  • karp, sandacz po polsku, węgorz i inne ryby słodkowodne,
  • kapusta kiszona i ogórek kiszony,
  • kapuśniak,
  • kasza gryczana i rozmaite inne kasze,
  • kaszanka,
  • kluski – także pyzy i kołduny (np. z kiszoną kapustą, jagodami, twarogiem czy skwarkami),
  • kompot – chłodny napój owocowy,
  • kopytka – rodzaj klusek
  • kutia – jadana dziś głównie na Wigilię,
  • makowiec,
  • mazurki – jadane dziś głównie na Wielkanoc,
  • nalewka,
  • ogony bobrowe – ulubiona potrawa polskiej szlachty,
  • pączki,
  • piernik,
  • pierogi,
  • racuchy,
  • raki,
  • rolada,
  • rosół z kością lub bez, gotowany wywar na mięsie lub z samych warzyw,
  • szary sos polski – znany pod tą nazwą w całej Europie XVII w.,
  • wątroba siekana smażona,
  • zupa grzybowa,
  • zupa ogórkowa,
  • zupa szczawiowa.