Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką, włoską i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni i jedzone na terenie całego kraju

  • befsztyk tatarski – popularna potrawa z surowego mięsa,
  • golonka gotowana – popularna także w Niemczech zwana Schweinehaxe,
  • gulasz – i inne potrawy z papryką, znane z Węgier i Bałkanów,
  • flaczki,
  • kalafior gotowany, podawany z zasmażką z masła i bułki tartej (patrz: jarzyny po polsku),
  • mizeria – pochodząca z Francji, podawana do kurczaka smażonego lub pieczonego,
  • naleśniki – potrawa wykształcona pod wpływem francuskim z dawnych placków i podpłomyków,
  • kotlet schabowy w panierce, podawany z warzywami i ziemniakami, podobny do sznycla ,
  • risotto, spaghetti i makarony włoskie,
  • ryż pieczony na słodko z jabłkami i cynamonem,
  • stek – pochodzący z Francji,
  • szpekucha – znana na Litwie i w Niemczech,
  • sztuka mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym,
  • ziemniaki – we wszelkich formach (gotowane, smażone, także kluski i placki) zastąpiły kasze,
  • włoszczyzna – jak nazwa wskazuje, zestaw warzyw pochodzący z Włoch,
  • zupa pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z ryżem czy makaronem.