czwartek, 3 marca 2016

JABŁKA W PUSZYSTYM WANILIOWYM CIEŚCIE :)


Lekkie waniliowe racuszki rozpływające się w ustach, pychotka:)
Mogą być przekąską lub nawet na śniadanko.

SKŁADNIKI
  • 20g mąki kukurydzianej
  • 20g mąki ryżowej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 10g ksylitolu (lub zwykłego cukru)
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta świezej wanilii lub 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 

 WYKONANIE

 Jabłko obieramy usuwamy środek z nasionami,kroimy na plastry ok.8 sztuk- zależy od jabłka
Trzemy samo żółtko z ksylitolem na gładką jasną masę,dodajemy mleko wanilię i mąki najlepiej przesiane i połączone z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy
Ubijamy białko na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem,tak aby nie było grudek.
Krążki jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni z tłuszczem
Smażymy z obu stron aż ciasto się zarumieni.
Racuszki smażą się bardzo szybko więc pilnujemy :)

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz