Oto propozycja pysznego tortu dla bliskiej Wam osoby :) Biszkopty z dodatkiem delikatnej masy śmietankowej i pianki jagodowej. Całość obłędna w smaku :)
Składniki na biszkopt (tortownica 28 cm):
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na
sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek
dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw.
Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu
jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj
szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się
składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka).
Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale
czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z
wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój
boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
Składniki (tortownica 28 cm):
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- można dodać również łyżkę kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Mąki i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddziel od żółtek i ubij na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier wraz cukrem
waniliowym, ubijając po każdym dodaniu. W międzyczasie wymieszaj żółtka z
proszkiem do pieczenia i octem na jednolitą gęstą masę. Następnie dodaj ją do
ubitych białek i zmiksuj do połączenia się składników. Do masy jajecznej wsyp
przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych
obrotach.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
(samo dno). Delikatnie przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160*C (termoobieg)
lub 175*C (tradycyjny) przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z
wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i
przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
Masa jagodowa:
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- ok 700 g borówek
- ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie)
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Do garnka przełóż owoce i dodaj trochę
wody (ok. ½ szklanki). Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadź do
ich wrzenia. Ściągnij z palnika i wsyp galaretki, wymieszaj, zmiksuj na gładko
i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone
(dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale
wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera.
Masa śmietankowa:
- 300ml słodkiej 30% śmietanki
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubij, a następnie
dodaj cukier puder, mascarpone i miksuj przez chwilkę na wolnych obrotach.
Wykonanie:
Biszkopty przetnij na pół, z każdej
części wytnij po 3 koła i przełóż na zmianę kolorami aby powstała szachownica.
Na pierwszy blat wylewamy połowę masy jagodowej, na kolejny połowę masy śmietankowej,
na kolejny resztę masy jagodowej, a pozostałą częścią masy śmietankowej
dekorujemy tort.
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz