poniedziałek, 8 maja 2017

Makaron ze szpinakiem i orzechami

I szpinak na stole po raz kolejny. Tym razem uszczęśliwiłam Męża makaronem ze szpinakiem i orzechami ;) To wszystko przez oczekiwanie na świeży, rosnący na grządkach szpinak do sałatek...

Makaron ze szpinakiem i orzechami

Składniki:
  • makaron ryżowy 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym
  •  2 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • świeże listki bazylii
  • czarne oliwki
Przygotowanie:
Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, czyli zalewamy go gorącą wodą i zostawiamy na 4-5 minut.  Na patelnię (najlepiej wok) wrzucamy zamrożony szpinaki na małym ogniu dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem. 
Do przygotowanego szpinaku dodajemy makaron, całość mieszamy i zostawiamy na palniku 2-3 minutki, by makaron przeszedł smakiem szpinaku. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podprażamy na nim posiekane orzechy.
Gotowy makaron posypujemy orzechami, pokrojonymi w plasterki oliwkami i listkami bazylii. 
Obiad idealny do pudełka i do zabrania do pracy;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz