Jeśli potrzebujecie pomysłu i przepisu na szybką przystawkę, przygotujcie roladki z szynki. Przystawka ta idealnie będzie pasować na spotkanie ze znajomymi, Święta Wielkanocne, czy Bożego Narodzenia.
Roladki z szynki to doskonały wybór na przystawkę, ponieważ występują we wszystkich kształtach i rozmiarach w zależności od preferencji. Możemy przygotować je z tradycyjnej szynki, albo super będą smakować też z szynki konserwowej.
Od wyśmienitych opcji deluxe wypełnionych kremowym serem i świeżymi warzywami, po proste, ale pyszne roladki z szynką z ziołami, te małe przekąski sprawią, że wszyscy będą zachwyceni i niecierpliwie będą czekać na to, co będzie dalej.
Obejrzyj nasze filmy:
Jako dodatek do roladek możecie podać chrzan, ćwikłę, albo sos czosnkowy. Na moim blogu znajdziesz również przepis na pyszne roladki z chrzanem, które są idealnym pomysłem na wielkanocny stół. To jedna z ciekawszych przystawek na święta.
Roladki z szynki składniki
- 12 dużych plastrów szynki
- 4 jajka
- 100 g szynki w kawałku
- szczypiorek
- 1/2 czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- łyżka majonezu
Roladki z szynki przepis
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Ja jajka zawsze jajka zalewam zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szynkę w kawałku, paprykę, jajka kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam użyć takiego samego rodzaju szynki, jak tak która będzie wykorzystana do zawijania.
Na plastry szynki wykładamy trochę farszu i zwijamy w rulonik, tak aby powstały nam roladki. Roladki układamy układamy na półmisku, albo na eleganckim talerzu.
Roladki możemy udekorować odrobiną np. natki pietruszki.

Smacznego!