Jeśli potrzebujecie pomysłu i przepisu na szybką przystawkę, przygotujcie roladki z szynki. Przystawka ta idealnie będzie pasować na spotkanie ze znajomymi, Święta Wielkanocne, czy Bożego Narodzenia.

Roladki z szynki to doskonały wybór na przystawkę, ponieważ występują we wszystkich kształtach i rozmiarach w zależności od preferencji. Możemy przygotować je z tradycyjnej szynki, albo super będą smakować też z szynki konserwowej.

Od wyśmienitych opcji deluxe wypełnionych kremowym serem i świeżymi warzywami, po proste, ale pyszne roladki z szynką z ziołami, te małe przekąski sprawią, że wszyscy będą zachwyceni i niecierpliwie będą czekać na to, co będzie dalej.

Obejrzyj nasze filmy:

Jako dodatek do roladek możecie podać chrzan, ćwikłę, albo sos czosnkowy. Na moim blogu znajdziesz również przepis na pyszne roladki z chrzanem, które są idealnym pomysłem na wielkanocny stół. To jedna z ciekawszych przystawek na święta.

Roladki z szynki składniki

  • 12 dużych plastrów szynki
  • 4 jajka
  • 100 g szynki w kawałku
  • szczypiorek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka majonezu

Roladki z szynki przepis

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Ja jajka zawsze jajka zalewam zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szynkę w kawałku, paprykę, jajka kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam użyć takiego samego rodzaju szynki, jak tak która będzie wykorzystana do zawijania.

Na plastry szynki wykładamy trochę farszu i zwijamy w rulonik, tak aby powstały nam roladki. Roladki układamy układamy na półmisku, albo na eleganckim talerzu.

Roladki możemy udekorować odrobiną np. natki pietruszki.

Roladki z szynki
Roladki z szynki

Smacznego!